Zbavte sa veľkých bokov

 

Vďaka vitamínu C získaného z ovocia a zeleniny sa vám to podarí bez väčšej námahy. Citróny alebo pomaranče, paprika alebo kel - ak na ceste za svojou vysnívanou postavou siahnete po ovocí a zelenine, môžete sa čoskoro tešiť z ubúdajúcich kilogramov.
Možno ste nevedeli, že za to môže práve vitamín C, ktorý nielen chráni bunky na rozličných častiach tela, ale zároveň útočí aj na neželané tukové vankúšiky.

 

V žalúdku a črevách

V zažívacom trakte premieňa vitamín C získané železo z rastlinných produktov (napr. z obilnín alebo strukovín) na lepšie zužitkovateľnú formu a to podporí spaľovanie kilojoulov.

 

V štítnej žľaze

V tomto orgáne nastáva tvorba telu vlastných tukožrútskych hormónov ako tyroxín. V nadobličkách je táto látka stavebný materiál na tvorbu hormónov, ktoré odbúravajú tukové zásoby.

 

V pečeni

Vďaka vitamínu C sa vytvorí karnitín (látka, ktorá urýchľuje metabolizmus tukového tkaniva) a ten odtransportuje spracované zásoby tukov do centrálnej spaľovne tukov.

 

V mozgu

Tu pôsobí vitamín C ako živina pre rastový hormón, ktorý počas spánku vyplieni tukové bunky, pretože z nich získava novú silu na nasledujúci deň.

 

Koľko vitamínu C potrebujeme?

Denná spotreba by sa mala pohybovať okolo 100 mg. Vitamín C obsahujú čerstvé bylinky, ako napríklad nasekaná pažítka na maslovom chlebe. Prebytok sa z tela vylučuje prostredníctvom obličiek.

 

Trik s ovocím

S čerstvou pomarančovou šťavou sa dokážete zbaviť svojich neželaných tukových vankúšikov. Ako? Stačí, ak denne pred každým jedlom vypijete 200 ml čerstvej pomarančovej šťavy (na prípravu jedného pohára sú potrebné dva až tri pomaranče). Podobne to platí aj pri pitnom režime s minerálkou, do ktorej môžete pridať čerstvú citrónovú šťavu alebo kúsky citróna. Flavonoidy, ktoré sa v ňom nachádzajú, posilnia zoštíhľujúci efekt vitamínu C asi 20-násobne! Nezabúdajte na pitný režim, denne by ste mali vypiť aspoň dva litre tekutín.

 

Aby vitamíny nezmizli...

Vitamín C je veľmi citlivý - stačí svetlo, vzduch, voda a jeho obsah sa znižuje. Preto by sme mali ovocie konzumovať vždy čerstvé, keďže je najbohatšie na vitamíny. Už deň po zbere úrody niektorých druhov ovocia klesá jeho obsah až o polovicu. Vhodnou alternatívou je preto mrazené ovocie, ktoré je často bohatšie na vitamíny než to, ktoré stojí v regáloch, keďže sa niekoľko dní transportuje.